Välja cykelhjälm

Ja! En cykelhjälm ÄR ett måste och är något som alla cyklister bör använda för att skydda sitt huvud. Även om cykling kan vara under mycket lugna former, så sker mycket av cyklingen på trafikerade bilvägar eller landsvägar där bilar har möjlighet att föras fram. Utöver risken för bilar, så kan man slå sig riktigt illa av att svänga för fort, slira i grus eller bara om cykeln råkar välta.

Vad behöver man då tänka på när man väljer en cykelhjälm? Till att börja med är passformen det absolut viktigaste. En hjälm ska inte bara sitta bra, utan den ska passa perfekt. Ett bra sätt att se till att hjälmen sitter som den ska, är att den ska täcka tre viktiga delar av ditt huvud, panna, hjässa och bakhuvud. Hjälmen får inte vara för stor så att den glider runt, men får heller inte sitta för tajt och orsaka tryck.

Det är viktigt att den hjälm du köper är av god kvalitet. Du bör vara noggrann med att se till att hjälmen är CE-märkt, vilket visar att tillverkarna följer alla regler och säkerhetskrav som finns i EU. Vuxna hjälmar ska ha märkning CE EN 1078 och för barn är det EN 1080 som gäller.

Ett sista tips är att man aldrig bör köpa en begagnad hjälm. En hjälm kan ha råkat ut för en krock, vilket har gjort att den är längre skyddar, trots att den ser hel ut på utsidan. Visst kan hjälmar kännas dyra, men det är betydligt bättre att lägga några kronor extra på en bra och hållbar hjälm.