Vätska vid cykling

Ät och drick rätt efter cykelturen

Oavsett anledning till varför du cyklar – kondition, bygga muskler, bränna fett, för nöjes skull – så är det alltid viktigt att äta och dricka rätt efter varje cykeltur eller träningspass. Detta är för att kroppen är inställd på nedbrytning från den tiden att du tränade och upp till ett par dygn efteråt. Detta ger dig ett nedsatt immunförsvar och hämmar muskelväxten. För att få önskad effekt av träningen behöver du därför aktivera återhämtningsfasen så snabbt som möjligt, och det gör du genom att äta direkt efter träningen inom 20-30 minuter efter passet.

När man har tränat så är kroppens insulinkänslighet högre än vanligt och därför har musklerna lättare att ta till sig glukos. Dock så avtar denna effekt efter någon timme, så det gäller att passa på att fylla på glykogenlagren inom den här tiden. Du vill utnyttja den här tiden eftersom att en ökad glykogenhalt gör att muskelcellerna kan binda mer vätska och som på så sätt bygger muskler med protein och energi.

Det viktigaste du ska tänka på efter en cykeltur eller träningspass är att fylla på med proteiner och kolhydrater för att kroppen ska kunna återhämta sig på bästa möjliga sätt. Ett bra mål att äta efter träning är till exempel kvarg, en banan eller en skiva grovt bröd. Du kan även välja att dricka en proteindrink eller en kopp med kombuchate då det också är viktigt att få i sig ordentligt med vätska efter ett träningspass.

Särskilt kombuchate är nyttigt att dricka efter en cykeltur. Kombucha är en dryck som görs på te med hjälp av en så kallad ”kombuchasvamp”. Denna dryck har faktiskt använts inom den asiatiska kulturen i flera turen år och kallas även för ”Livets Elixir” i Kina. Kombuchans hälsobringande fördelar är bland annat att den är bra för immunförsvaret, tarmfloran, och innehåller vitaminer som är bra för både kropp och själ.

Fyra egenskaper hos kombucha som är extra viktiga att nämna:

  1. Matsmältningen. Kombuchate innehåller stora mängder välgörande enzymer och probiotika som hjälper till med matsmältningen och mag- och tarmhälsan. Dricker du kombuchate kan du märka av stora skillnader i ditt tarmsystem då magproblem så som magkatarr och halsbränna kan bli mycket bättre om du börjar dricka kombuchate.
  2. Kombuchate innehåller mycket järn och B-vitaminer som kan hjälpa till att bekämpa trötthet och utmattning. Det förbättrade järnvärdet bidrar till bättre syresättning, som i sin tur stimulerar energiproduktionen på cellnivå.
  3. Immunförsvaret. Då kombucha innehåller antioxidanter, c-vitamin och probiotika gör det denna dryck till en naturlig boost till immunförsvaret. Extra effektfullt att dricka denna dryck efter träning helt enkelt, eftersom träning försämrar immunförsvaret en tid.
  4. Kombucha innehåller glukosaminer som ökar produktionen av hyaluronsyra. Det förbättrar bevarandet av kollagenet och kan lindra smärta från artros. Detta bidrar till ett stöd för lederna som är extra skönt för den som tränar eller cyklar mycket.

En stor fördel med kombuchate är även att det är lätt att göra sitt eget hälsosamma te som du kan dricka på morgonen, efter jobbet eller efter träningen – egentligen när som helst när du känner att du behöver en extra boost!