Olika modeller och typer av cyklar

Idag är det alltför många som tar bilen till alla de platser de ska. Tänk dig egentligen så konstig det är att ta bilen till matbutiken eller spelbutiken tre kvarter från ditt hem. Faktum är att det skulle gå perfekt att gå den lilla korta biten. När du sedan kommer dit med bilen, har du alltid samma problem att finna någonstans att parkera. Kanske får du också betala för att stå där den lilla korta stund du går in i butiken. Hade du gått skulle du också ha fått motion, samtidigt som allt hade varit gratis.

Eftersom detta är Cykelfrämjandet, så finns det naturligtvis ett annat sätt att både få motion och att inte behöva betala för att gå till butiken. Detta är att ta cykeln istället för att gå eller ta bilen. Cykeln är också ett färdmedel som kan användas till mycket och på många olika sätt. Med anledning av detta tillverkas det idag massor med olika typer av cyklar. För dig som ska köpa en bra cykel till det du vill göra, är det därför bra att veta vilka av de olika cyklarna som passar bäst.

De olika typerna av cyklar

I huvudsak finns det fyra olika typer av cyklar. Givetvis finns det många som har en annan åsikt och drar upp minimala detaljer och typer som bara används eller kan användas av ett fåtal människor. Här handlar det om de cyklar som kan användas av den stora massan. Nedan ser du lite snabbt vilka olika typer det är och vad de lämpar sig bäst för.

  • Den vanliga stadscykeln: Detta är den vanliga traditionella cykeln. Ja, precis den som varit med sedan farmor och farfar var ute på cykelturer. Numera är de dock lite modernare och har handbroms samt 3-12 växlar. Detta är de cyklar som du oftast tar till när du ska åka till affären eller ut i svampskogen. Passar perfekt att hänga sadelväskor eller fästa cykelkorgar på.
  • Mountainbike: Här har du cykeln för den moderna äventyraren. Faktum är att det också går perfekt att använda denna cykel som ett färdmedel för stadcykling. Dessa brukar i allmänhet vara utrustade med många olika finesser, samt att de är trendiga till design. Själva ramen är alltid mera robust, vilket gör att det också krävs flera växlar. En mountainbike har i allmänhet allt mellan 15-24 växlar. Detta gör då också att det blir en mycket effektiv cykel för den som terrängcyklar eller åker mycket i upp och nedförsbackar. Mountainbike är också en suverän träningscykel.
  • Tävlingscykeln/Racercykel: När det gäller denna typ av cyklar så handlar det om smidiga, tunna och lätta cyklar. Här finns det till och med de som är tillverkade i kolfiber, vilket blir enastående lätt och även mycket stadigt vid kraftig vind. Detta är cyklar som enbart är till för att träna och tävla, då de inte alls lämpar sig för stadscykling eller terräng. Detta då de har mycket smala hjul, som kräver att du har ett perfekt väglag för att kunna utnyttja cykeln utan risk för skador.
  • Hopfällbara cyklar: Något som kommit på senare tid är cyklar som är mycket portabla. I det fallet handlar det om hopfällbara cyklar. Detta är också det som tidigare kallades för minicyklar. Faktum är att det är lätt att tro, att du inte alls skulle vara säker på en cykel av denna typ. Ja, givetvis så är det alltid mera robust med en cykel som har en hel ram. Dock är det så att dessa cyklar testats mycket, och de är mycket säkra att använda. Speciellt bra blir detta val om du ska ta mid dig cykeln i bilen eller åka på husvagnssemester.
  • Elcykel: Här har du något riktigt gammalt som kommit tillbaka och blivit mycket populärt. Det handlar om den gamla cykeln med hjälpmotor. Numera kallas detta för elcykel och är mycket modern. Nackdelen med dessa är naturligtvis att du inte får den härliga och nyttiga motionen. Fördelen blir att du kan ta dig runt enkelt på stan och parkera på alla platser utan att det kostar dig något. Naturligtvis handlar det om laddbara cyklar som du tar dig ganska långt på med en enda laddning.

Som du ser finns det en hel del olika cyklar att välja på. När du vill veta vilka som blir det bästa priset och har den bästa kvaliteten kollar du in olika topplistor med bästa elcyklar 2019 hos Advized. I andra fall finns det även olika jämförelsesajter att kika närmare på. Hos Advized har de skapat en oberoende lista över de bästa elcyklarna detta år. Kan vara värt att kolla in för dig som söker efter en portabel cykel.

De tre bästa elcyklarna 2019

Kanske kommer inte en elcykel locka alla, men det finns helt klart ett användningsområde för dem. Anledningen till att dessa listas är också att människor förmodligen vet minst om dessa. Nedan ser du de tre bästa elcyklarna 2019 enligt en oberoende expert.

  • Cube Acid Hybrid One 400/500: Anses som den bästa elcykeln. Här har det skapats en modell som passar både män och kvinnor. Det finns också många tillval såsom pakethållare och större batteri för de som vill. Priset ligger också mycket bra på bara 18 000 kronor.

 

  • Scott E-Sub Cross 20 Men: Med en elcykel som har priset på cirka 20 000 kronor får du mycket kvalitet för pengarna. Här sitter det en Bosch-motor i denna laddbara cykel. Givetvis finns det skivbromsar, och faktum är att de behövs då denna cykel går riktigt fort.

 

  • Superior SST 400 Silver: En elcykel med 10 växlar och hydrauliska skivbromsar. På denna cykel kommer mittmotorn från Shimano Pris ligger på cirka 17 000 kronor.