Hälsa, motion och välmående: nyttan med elcykel!

Hälsa, motion och välmående: nyttan med elcykel!

Alla vet att man mår bra av att cykla. Oftast skänker en vanlig trampcykel mycket glädje och nytta under sin livscykel..så varför ska man skaffa sig en elcykel? Eftersom elcyklar har blivit så pass vanliga och populära så kommer vi kika på anledningarna till detta.

En elcykel som rehabilitering

Det finns en del seglivade myter om att elcykeln är ett bekvämt fordon som för den som är lat. Detta stämmer verkligen inte –  nästan alla elcyklar kommer med funktionen ”assist” och ej att du kan vrida på reglaget och gasa som du vill. Detta innebär att du behöver trampa kanske 30% själv medan elmotorn tar hand om resten. Detta gör att det är en skonsam och effektiv rörlighetsövning samtidigt som din hjärna aktiveras med balanssinnet. Dessutom stimuleras hela hjärnan med olika syn och lukt-intryck. Du känner dessutom vinden och lufttemperaturen med hela kroppen till skillnad om du sitter på en inomhuscykel.

Precis som rätt kost är fysisk motion och ”hjärngympa” viktigt för en bra rehabilitering. Tänk att få besöka sin barndomsstad och cykla mellan olika sevärdheter eller så kanske man besöker gamla vänner. Det finns även de som tar med sig sin hundkompis i en korg framtill på cykeln, men detta rekommenderas enbart för de väldresserade jyckarna!

En elcykel för självständighet

De individer som normalt har svårigheter att orka cykla en längre sträcka på en vanlig cykel kan plötsligt cykla mycket långa sträckor utan att oroa sig för att ta ut sig för att behöva ringa en vän och be om skjuts hem. Du kan istället i lugn och ro cykla till din matbutik och även lasta maten i en bra cykelkorg. Årskostnaden för en elcykel är ju mycket låg jämfört med en bil! Du kanske behöver lämna in cykeln på service 1 gång per år, ofta i samband med att snön smälter.

Att välja rätt typ av elcykel

Det finns många elcyklar som passar för arbete på cykel, funktionsvarierade eller jobbpendlande.Går du i funderingar på att införskaffa en elcykel rekommenderas att du först går igenom vilka olika modeller som finns för att hitta den bästa elcykeln för dig och dina önskemål. En elcykel kan användas för olika ändamål, som ett rent träningsredskap, till pendling till och från jobbet, eller som en möjlighet att ta sig ut i naturen. Givetvis ser man många cykelvagnar som används av exempelvis kommunen, posten och även av seniorboenden. Det har förekommit fina projekt där unga volentärarbetare har skjutsas äldre medmänniskor med bekväma elcykel-vagnar för att aktivera och berika de äldres liv.

Elcykeln passar alla

I synnerhet för personer som tidigare varit begränsade på grund av exempelvis sämre rörlighet eller ork är elcykeln ett optimalt fordon för att kunna transportera sig längre sträckor och själv kunna bestämma hur mycket assistans de vill ha från cykelns elmotor. Liksom motion bidrar ju även naturupplevelser till en bättre långsiktig hälsa. Sen kan inget i hela världen ersätta känslan av självständighet och rätten till ett värdigt rörligt liv!

Elcykeln ett perfekt val om man vill göra en insats för miljön, och spara in på onödiga bil- och bussresor, speciellt med tanke på de restriktioner vi sett i samhället det senaste året. På cykel så slipper du garanterat oroa dig för trängsel med medmänniskor och att passa restider. Om du är nyfiken på hur det är att sitta på en elcykel så rekommenderar vi att besöka en cykelhandlare och fråga om hjälp. De kommer oftast mer än gärna visa dig hur roligt och enkelt det är!