Fixa cykeln inför sommaren

När våren är på infart är det dags att plocka fram cykeln och göra i ordning den inför den stora cykelsäsongen. Det är alltid bra att kolla över cykeln så att den är i toppskick innan första turen ska göras eller vara ute i god tid och köpa viktiga delar för cykelns och din säkerhet.

En klassisk damcykel är en av många olika cyklar som finns. Bildkälla: Jarlacykel

Börja med att kolla över däcken på cykeln. Hur ser däcken ut? Är de slitna, behövs de pumpas upp eller behöver de bytas ut? Underhållet av din cykel är viktigt inte bara då det ser till att cykeln fungerar som den ska, men även för att öka livslängden – vilket gör att du sparar pengar på lång sikt. Saker som är bra att tänka på:

  • Tvätta och smörj kedjan ofta, speciellt efter att ha cyklat i vått eller fuktigt väder. Om kedjan smörjs ofta undviker du att den rostar.
  • Smörj även de andra delarna i drivlinan (kassett och vevparti).
  • Ta även en trasa med lite olja på och torka av eker, bultar och nav vilket ger bra skydd mot rost.
  • Försök att lära dig hur du byter däck och slang om det skulle hända en olycka på vägen. Ha med dig slang, minipump och däckjärn när du tar dig en tur. Vill du ha hjälp med att byta slang kan du kolla in videon på hur.se

Att cykla i skogen kan vara utmanande och roligt. Bildkälla: Anneklien’s Travel Adventures

  • Kolla lufttrycket innan du drar ut på en cykeltur. Det är bra att investera i en bra fotpump om du kommer att använda cykeln mycket.
  • Tvätta cykeln regelbundet. Precis som med bilen så är det bra att tvätta cykeln så att den håller sig hel och ren och kom ihåg att smörja kedjan efter varje tvätt.
  • Montera stänkskydd för regniga dagar. Stänkskydd skonar din bakdel och ryggen mot kallt vattenstänk.

Säkerhet både för dig och din cykel

Det är inte bara viktigt med underhållet av cykeln, utan även säkerheten. Om du ska cykla ensam, speciellt längre sträckor, säg till familj eller vänner vart du har tänkt att cykla och när du tänker komma tillbaka. Det är lätt att tänka att om faran eller olyckan är framme så går det att ringa efter hjälp, dock kan det vara slut på batteriet eller ingen täckning där du är. Ta alltid det säkra före det osäkra.

  • Ha på dig kläder som syns tydligt. Det är lätt att tänka att svart är snyggt och lätt, men det är inte enkelt för en bilist att se någon i mörka kläder. Investera i färgglada kläder och hjälm så att du syns tydligt och undviker olyckor.
  • Investera i en bra hjälm. Hjälmen kan rädda ditt liv om du blir utsatt för en olycka.
  • Lär dig trafikreglerna. Det är tillåtet att cykla på normala vägar som bilister får lov att köra på, men visa hänsyn Använd cykelbana om det finns, annars håll till höger. Cyklar är ett fordon som bilar och följer bilens färdriktning – högertrafik. Du kan läsa mer om trafikreglerna på Transportstyrelsens hemsida.

 

Det är viktigt att ha koll på trafikreglerna som råder. Bildkälla: Urban Cyclist

  • Ge tydliga signaler när du ska korsa vägen, svänga av eller liknande.
  • Tänk på att i svängar ska pedalen som möter svängen inte vara i bottenposition, då kan pedalen träffa underlaget och du kan i värsta fall krascha.
  • Köp cykelglasögon. Glasögonen skyddar dina ögon mot insekter, ger dig klar syn i alla väder och håller vinden borta från ögonen. Många cykelglasögon har även olika linser för olika väderförhållanden.

Börja cykla eller cykla vidare

Vare sig du är nybörjare eller veteran på att cykla kan det vara kul att variera sig med hur man cyklar. Tar du cykeln till jobbet varje dag kan det vara en idé att ta med cykel ut i skogen och utforska naturen omkring dig. Att cykla i naturen är inte bara ett tillfälle att upptäcka nya områden, men även att få en annan typ av träning och att andas frisk luft. Ta med dig din familj eller vänner och en picknick och leta upp ett fritt ställe att sitta på och njuta av efter den nya uppfriskande cykelturen ni precis har gjort.
Känner du någon som vill lära sig att cykla och är 13 och uppåt finns det cykelkurser för nybörjare. Kanske är det någon som vill lära sig att cykla för att slippa ta kollektivtrafiken eller bilen eller vil testa på en ny utmaning. Det är aldrig försent att lära sig att cykla!