Lär dig cykla

I dagens samhälle ser man det nästan som en självklarhet att alla människor vet hur man använder en cykel. Sanningen är dock helt annorlunda och det är faktiskt alldeles för många människor som ännu inte har lärt sig konsten. Ofta går processen betydligt snabbare än man först kan tro, men hur man lär sig att cykla kan se mycket olika ut beroende på om det är ett barn eller en vuxen som ska komma igång.

När det kommer till barn är första stadiet oftast en trehjuling. Trehjulingen är ett mycket bra alternativ att starta med och tack vare de två stödhjul som är fästa vid de bakre däcket, så välter inte cykel. För att kunna lära sig att cykla utan att falla, behöver man först hitta balansen på cykel och lära sig hur den fungerar. Vuxna människor har ett helt annat typ av tänkande än vad ett barn har och förstår t.ex. hur man styr, stannar eller svänger, långt innan man ens suttit upp på cykeln. För barn är det heller inte ovanligt att sedan gå från trehjuling till en vanlig cykel med en “stödpinne” i bakre änden. Denna pinne är perfekt för föräldern att hålla i, för att ge cykeln stöd.

När en vuxen ska börja cykla kan det se mycket annorlunda ut. Få vuxna föredrar stödhjul eller stödpinne och här är det istället viktigare att bara våga använda fart. Att lära sig cykla kräver träning och tålamod, men är busenkelt så snart man har lärt sig. Som vuxen kan man kanske ta med sig en partner eller vän som man litar på och som kan ge ett extra stöd genom att hålla i pakethållaren under de första tramptagen.

En stor skillnad mellan barn och vuxna är farten. Barn får lätt upp farten, men har betydligt svårare att bromsa, medan en vuxen oftast är mer försiktig med farten och håller ett stadigt tag om bromsen.